Pandemi Dönemindeki Farklı Beden Kütle İndeksine Sahip Bireylerin; Koronavirüse Yakalanma, Duygusal Yeme, Depresyon, Diyet Kalitesi, Serum Çinko ve Çinko Alım Düzeylerinin Karşılaştırılması

...

Pandemi Dönemindeki Farklı Beden Kütle İndeksine Sahip Bireylerin; Koronavirüse Yakalanma, Duygusal Yeme, Depresyon, Diyet Kalitesi, Serum Çinko ve Çinko Alım Düzeylerinin Karşılaştırılması

Bu çalışma, pandemi döneminde Denizli iline bağlı Sarayköy ilçesinde yaşayan 20-54 yaş arası farklı beden kütle indeksine sahip bireylerin; SARS-CoV-2 virüsüne yakalanma, duygusal yeme, depresyon, diyet kalitesi, diyetle alınan çinko ve serum çinko düzeylerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Aralık 2020 - Eylül 2021 tarihleri arasında 200 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri, bireylerin genel bilgileri, beslenme alışkanlıkları, besin takviyesi kullanma durumu, COVID-19 geçirip/geçirmeme, COVID-19 hastalığına yakalanma sayısı, COVID-19 aşısı olma durumu sorgulanarak, yüz yüze anket yöntemiyle toplanmıştır. Duygusal yeme eğilimi için Duygusal Yeme Ölçeği (DYÖ), depresyon riskini analiz etmek için CES-Depresyon Ölçeği (CES-D), diyet kalitesini tespit etmek için Akdeniz Diyetine Bağlılık Ölçeği (MEDAS) ve Akdeniz Diyet Skoru (MDS), günlük çinko alımını saptamak için ise araştırmacı tarafından geliştirilen çinko tüketim sıklığı anketi kullanılmıştır. DYÖ ile BKİ ortalama değeri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p < 0.05). DYÖ skoru arttıkça BKİ ortalama değeri artmıştır (p < 0.05). Ayrıca, Akdeniz diyetine uyum arttıkça DYÖ ve CES-D skorları azalmıştır (p < 0.05). BKİ ortalama değeri ile MEDAS ve MDS indeksleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p > 0.05). COVID-19 geçiren (n=100) kişilerin, COVID-19 geçirmeyenlere (n=100) göre serum çinko konsantrasyonu daha düşük bulunmuştur (p < 0.05). COVID-19 geçirme durumu ile BKİ ve bel çevresi değerleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p > 0.05).